verloskundeinethiopie.reismee.nl

De projectdrukte is begonnen..

Lieve allemaal,

Weekend, weblog!

Van verschillende kanten horen we berichten dat er weer gewacht wordt op ons verhaal. Nou, we hebben zeker weer veel te vertellen ? Een drukke, maar leuke week achter de rug.Eerst nog even over het vorige weekend. Tijd genomen om goed te ontspannen (prachtige wandeling aan de rand van Assosa met vrienden van Alazar, film gekeken, lekkere(!) injera gegeten) maar ook aan de enquête gewerkt (om 06:00 's ochtends de wekker!). Heel leuk om bezig te zijn met de enquête. Uit de interviews hebben we alle determinanten die mogelijk invloed hebben op het geven van wel of niet 6 maanden exclusief borstvoeding gedestilleerd (alle berekeningen bij gebrek aan beter op papier, in tabelletjes, goed hoofdrekenen geoefend) en de enquête gemaakt. Maandag hebben we samen met de staf van het Health Center de enquête bediscussieerd. Hij werd grotendeels positief ontvangen! Samen nagedacht over bepaalde formuleringen die mogelijk beter passen bij de cultuur. Heel nuttig.

Maandagavond zijn we mee terug gegaan naar Assosa om nog wat computerwerk te doen. Hier leven en een onderzoek doen vraagt een goede logistieke planning, want elektriciteit heb je soms echt nodig en is er gewoon niet ? De andere dagen zijn we bezig geweest met plannen te maken hoe we de enquête gaan verspreiden. Hij moet verspreid worden over de vijf kebeles (gemeenten) die vallen onder het werkgebied van de kliniek. In de verschillende kebeles zijn weer allemaal kleine dorpjes die we graag allemaal vertegenwoordigd willen hebben. Een uitdaging dus! Gelukkig helpt de staf ons goed mee, anders zouden we dit nooit kunnen doen.

Uiteindelijk hebben we bedacht dat we graag de Health Extension Workers (HEW) willen inzetten uit de kebeles (Dat was ook ons oorspronkelijke plan en lijkt nu het meest voor de hand liggend). Zij leven dicht bij de mensen, kennen de mensen, hebben tijd voor de mensen en het is voor hen een goede schop onder hun billen om aan het werk te gaan ?. Alle HEW's en nurses van de kebeles hebben we vrijdag (gisteren) uitgenodigd voor een trainingsdag over breastfeeding. Vanuit het overkoepelende Health Center is er een officiële ondertekende brief de dorpen ingegaan dat de HEW's op de training (van Mrs. Van der Poel en Ms. Bus, jaja!!) worden verwacht.

De andere dagen zijn we dus druk bezig geweest om deze dag in elkaar te draaien, te zorgen dat de enquête naar de lokale taal werd vertaald. De trainingsdag had het volgende programma: -Rond 9 uur start uitleg enquête -Rond 11 uur theepauze -Daarna oefenen met casuïstiek met enquête (twee moeders uitgenodigd) -Van 13u - 14u lunch en tijd ingepland voor het gebed in de Mosque -14u refreshment borstvoeding tot 16u Oja, dat is ook nog leuk te vertellen. Jes en ik hadden voor het middagprogramma een soort refreshment course opgezet over borstvoeding. We hadden schetsen gemaakt voor het materiaal dat we wilden gebruiken. Mooie flap-overs met tekst en tekeningen.Jessica mooie tekeningen gemaakt en Wakjira had de teacher Amarigna van de lokale school in Sherkole gestrikt, die een uurtje bij ons kwam en in prachtige letters de tekst in het Amhaars op de posters wilde zetten. Super, dat kan hier gewoon. Mensen hebben tijd. Hoe we hem konden bedanken? Nee, het is goed. Nu gewoon elke keer zwaaien en lachen als we hem tegenkomen en hij is trots als een pauw.

Helaas liep het programma allemaal een beetje uit, waardoor we de refreshment niet meer konden doen. De enquête- bespreking nam al genoeg tijd en energie. Echt, hoe logisch het voor ons is om dingen aan te kruisen, hoe geduldig je hier moet zijn om dingen uit te leggen. Dit was echt nieuw voor sommige vrouwen. Maar zo leuk, om 09:00 's ochtends zaten alle HEW's keurig onder de boom, lachende gezichten toen wij met al ons materiaal aan kwamen lopen, gegiechel. Tijdens de voorstelronde werd gevraagd of we getrouwd waren. Ja Leanne al een jaar, maar dan nog geen kinderen? Dat kennen ze niet ;-) Van het weekend gaan we weer goed aan ons project werken (verantwoordingen voor school schrijven) en ook de tijd nemen om te ontspannen, mail bij te werken, even weer te landen op aarde en genieten van stromend water, want dit weekend is er in Assosa weer internet en stromend water. HOERA!

Van het weekend gaan wij de puntjes op de i zetten voor de enquête, gaan we hem 150 x printen, gaan we een leuk kadootje zoeken voor de HEW die de enquête het meest compleet invult (belonen werkt, compleet invullen bleek lastig vandaag) en volgende week gaan we samen met Alazar op de motor de kleine dorpjes in om de vrouwen te superviseren! Vrijdag de inleverdag van de vragenlijsten, uitreiking ‘beste HEW' en de refreshment borstvoeding. Genoeg te doen! We zien er naar uit!

Tjonge wat een serieus verhaal. Ja deze week was echt een drukke projectweek. Maar ook goed om te vertellen dat we natuurlijk ook weer goed Afrikaans hebben geleefd. De was gedaan in een oude kruiwagen, water gehaald aan een bamboestok, houtskool gekocht aan de kant van de weg, een grote tros bananen gegeten, samen met Alem gekookt op vuur, bellen geblazen met kinderen, mooie foto's gemaakt, thee gedronken bij mama Muslia en injera gegeten bij mama Mango, amhaars geleerd (het gaat steeds beter!), een hele dag non-stop van de regen ‘g e n o t e n' (glibber, modder, nat, koud), liedjes gezongen bij het kampvuur (met valse gitaar), halli galli gedaan; verloskundige Wakjira maakt Jessica (bijna) en Leanne (helemaal) in. Verder is Leanne al helemaal gewend aan haar nieuwe naam Jessica, want zo worden we genoemd als we samen zijn. Geniet van de foto's!

Dank voor al jullie meeleven, genieten wij van!

Caroline

Wat een leuk en levendig verslag weer!! zijn er nu ook situaties waar jullie echt tegen aan lopen?wat valt jullie tegen of loopt anders dan je gedacht had?
Heel veel succes verder met jullie werk/stage en nog een gezegende tijd gewenst!!

Ada Kos

Hoi Leanne en Jessica, ik vind het geweldig boeiend om te lezen wat jullie doen en meemaken en nog leuker is het om dan de foto`s erbij te bekijken...wat leven jullie primitief daar, wat dat betreft zit Joop er als een prins bij in Kenia!! Sterkte bij alles en hou je taai als het even tegen zit..groeten uit Bruchem van tante Ada ;)

Anneke v.d.Heijden

hoi Leanne en Jessica

Jullie enthousiaste verhaal maakt duidelijk hoe jullie al geaard zijn Sherkole. Lekker genieten van het hier en nu en een beetje van deze way of life meebrengen straks!

groet van Anneke

o Erik Wessels

Hoi Leanne en Jessica,
Leuk te volgen wat jullie doen, erg goed werk. Ik hoop dat het verbeteringen zal gaan geven tav borstvoeding. Veel succes met jullie werk daar!groet, o Erik Rijssen

Sanne

Wat een verhaal weer zeg! Jullie maken in enkele weken meer mee dan normaal gesproken op een jaar! Goed te horen dat het project ook "aan het lopen" is.

En ja, al een jaar getrouwd en nog een baby...dat is ook wel een beetje gek natuurlijk ;-)

Ellen

Hee Leanne en Jessica,

Wij hebben even een onderbreking van onze vakantie en dus tijd om thuis even jullie verhalen te lezen.
Wat maken jullie een hoop mee. Echt geweldig! Wat fijn dat alles met het project ook goed loopt, dat iedereen zo meehelpt.
Heel veel plezier nog en succes met alle werkzaamheden!
Groetjes van Ellen en Dirk

Marion Bus

Hee dames,
Wat een gebeurtenissen weer allemaal!
Super leuk om te lezen. Geniet ervan! :)

Lilian

Hey Leanne,

Leuk om via je weblog op de hoogte te blijven van je avontuur in Ethiopie. Geniet van de laatste weken!
We missen je als kringleider...vooral Laurens ;-) Haha, nee hoor het gaat 'm best goed af in z'n eentje.

Lilian

Fleur

Ha meiden,
wat fijn dat jullie project zo goed loopt! Knap dat jullie (zo te lezen) de juiste benaderingswijze hebben gevonden om medewerking te krijgen en het tot een succes te maken. En Jes, wat een mooie tekeningen!

Succes met alles en geniet van jullie tijd daar!
x

Leanne

Bedankt allemaal voor jullie leuke reacties! Het gaat prima met ons. Gelukkig is er sinds net weer electriciteit in Assosa en hebben we daarom weer nieuwe foto's en een nieuw verhaal kunnen uploaden! We vinden het erg leuk jullie berichten te lezen en het gaat prima met ons (Jes is druk bezig met tabellen, ik even om de hoek in het internetcafe onze foto's en verhaal uploaden) Lieve groetjes van hier!